Til toppen

Planlegging av hagen

Skal man etablere en ny hage er det viktig å bruke tid på planlegging. Det er fort gjort å sette spaden i jorda og brette opp ermene, men ofte kan man ende opp med planter som må flyttes, man sår gress der man ikke skal ha gress og helheten blir kanskje ikke helt optimal…

Planlegging av hagen

Hva ønsker jeg meg av hagen?

  • brukshage
  • prydhage
  • barnevennlig hage
  • plass for soling og avslapping
  • grønnsakshage
  • drivhus eller lysthus
  • annet

 

Velg en form

Det vil det gi et ryddig inntrykk hvis man velger en gjentagende form i hagen. Smaken er som baken, og det er ikke så viktig hva man velger bare man skaper en gjentagende ryddig form.

  • rette linjer/firkanter
  • buede former/ovaler/sirkler

Har du valgt en oval hage kan man gjerne lage en oval i belegningsstein i plenen. Ikke at det har en hensikt, men det skaper spenning og gir deg en hage som ikke er helt som hos nabo'n

 

wenche-bilder.web

form_wenche.web

P1000486.web

     

 

 

Farger

I Norge er vi veldig opptatt av blomstring. Sesongen er kort og vi higer etter farger. Vær imidlertid obs på at hagen skal være vakker om vinteren også. Vintergrønt og planter som gir en skulpturell effekt gir glede hele året.

Blomstringen er ofte ganske kort. Det er derfor viktig å velge en variant med spennende bladverk, morsomme grener etc. Det finnes spennende rododendron varianter med flott bladverk. Dette er viktig for en variant som blomstrer relativt kort. Rødt og limefarget bladverk kan ta pusten fra deg hele sesongen.. Selvfølgelig elsker vi blomster, men vi vil bare motivere til å tenke på bladverk, struktur, bark og grener også.

 

Alunrot

rododendron 4

svartsur

Alunrot Rododendron Svartsurbær

 

Dekke i hagen.

Da vi tok vår utdannelse i England var det mye fokus på fliser og støpte dekker. Dette er fint, men gir oss ofte problemer i Norge. Når man etablerer en hage i Norge skal man huske på at vi har mye frost og telehiv i mesteparten av landet. Man sparer seg for mye bekymring ved å velge belegningsstein og heller. Vi har besøkt en av Asak's fabrikker og fått se årets nyheter. Flotte produkter som tåler vårt klima og som vil gi oss mange spennende uteplasser og innkjørsler i årene som kommer. Vårt tips når det gjelder valg av stein er å velge noe som holder seg i fremtiden, men vær kreativ på hvordan den legges. Lag rammer i en annen type stein, varier størrelsen på steinen, utnytt fjell som stikker opp i dagen, bland stein med elvestein/grus og tre. Påse at du velger en varig stein med en farge du kan leve med selv om stil/trend vil variere.

 

Gress

Vi har en mening om at det som krever mest vedlikehold i en hage er gressplen. Den må klippes gjennom hele sesongen, mens godt planlagte bed klarer seg med en vår- og høstdugnad samt litt rufsing innimellom. Stein og tre er så godt som vedlikeholdsfritt. 

De fleste ønsker seg imidlertid noe gress. Da er det viktig å påse klare skiller mellom gress og bed. Her anbefaler vi belegningsstein lagt kant i kant med gresset. På denne måten kan man kjøre gressklipperen over, og man slipper å bruke kantklipper, samtidig som man hindrer gress å vokse inn i bed.

elvesteinskant

elvestein_wenche.web

kantstein2

Elvestein inn mot husvegg gir en

 ryddig ramme

Her er det satt en rad med med kanstein 

i flukt med plenen som gjør det lettere å klippe.

Her er det satt en rad med kantstein som

skille mellom plen og bed. Ryddig og lettstelt. 

 

Har du mye mose i plenen gjør det underverk å gjødsle. Om du gjødsler moseplenen 3 ganger, fra snøen forsvinner og til St. Hans, vil du se enorme forbedringer. Vi anbefaler fullgjødsel som ikke fremmer vekst av ugress. Som tommelfingerregel kan man si at gjødsel skal tilføres tidlig i sesongen både til gress og til planter.

  

Hilsen

Kari Mette og Wenche

Babylon_logo

Hvem er Babylons hager

Hagedesignere fra Institute of Garden Design i England.

Vårt motto er "frodig hage uten slit" og det er viktig for oss at våre hageplaner skal være praktisk gjennomførbare og at de skal fungere i en travel hverdag. Småknep kan gjøre en stor forskjell på arbeidsmengden som kreves i din hage.