Til toppen

Montering av MODUL

Uansett hva man ønsker å bygge med MODUL er det viktig med et telefritt og stabilt utgangspunkt og man må derfor vite hva slags grunnforhold man har når man starter planleggingen. 

Fundamenteringen må tilpasses grunnforholdene på stedet slik at man unngår telehiv som kan skade konstruksjonen. I tillegg må den tilpasses de belastninger konstruksjonen vil bli utsatt for. Ved store belastninger fra siden er fundamentet viktig. 

I arbeidsbeskrivelsen under har vi laget tre eksempler på bruk av MODUL og beskrevet en egnet fremgangsmåte for hver av disse. De er kun å regne som veiledende. 

Montering av MODUL

Grunnarbeid

Merk opp hvor muren skal gå og grav en grøft (20 – 35 cm dyp). Legg en fiberduk i bunn av konstruksjonen. Sørg for riktig drenering og anlegg en såle av pukk. Komprimer sålen grundig og bruk gjerne 8-22mm knust masse som avrettingslag. Begynn å stable steinene direkte på den avrettede sålen, eventuelt sett første skift i jordfuktig betong.

Det er avgjørende for resultatet at underlaget er rett og at det første skiftet er i vater (begge veier). Sjekk med vater for hvert skift du bygger oppover for å unngå skjemmende skjevheter. Jo høyere man bygger jo mer nøyaktig må man være, derfor kan det være lurt å sette opp endestolper og bruke snor. Hver blokk skal limes med Heydi bomfast eller tilsvarende. Forbruk: 25 kg lim pr. pall / 1,62m2

Påføringspose til limet følger med på pallen.

Modul_1_lim_web

Modul_2_lim_web

Modul_3_lim_web

Monteringsveiledning>>>>HER

BENK OG BED

Lave og stabile konstruksjoner som benker og blomsterbed bygges enkelt ved å følge beskrivelsen for grunnarbeid over og stable i forbandt, skift for skift og lime (se bilde).

Grunnlag_002

Grunnarbeid

Hjørne_Legge_001

Figur 1

Hjørne_Legge_002

Figur 2

Hjørne_Legge_003

Figur 3

Hjørne_Legge_004

Figur 4

HJØRNELØSNING 

2,40 x3,0 meter, høyde inntil 1,80 meter:

Følg beskrivelsen over og anlegg muren direkte på komprimert såle/jordfuktig betong dersom muren ikke vil bli utsatt for stor belastning, evt. på en støpt såle, (se beskrivelse for frittstående vegg). 

For å forsterke konstruksjonen bør man armere og støpe endene på hver vegg (merket gult).  

Forsterkning

Lag en rull av plast med god overlapp og før denne ned i hulrommet – helt ned til sålen. Stikk deretter fire armeringsjern Ø10 ned i de samme hulrommene (armeringen plasseres inne i plastrullen) og fyll deretter med betong (B25/M60). Plasten skal ligge som en beskyttelse mellom steinens innside og betongen. 

Se skisse forsterkning 

LVegg_Total

Hjørneløsning

FRITTSTÅENDE LEVEGG  

(BxH) 2,40 x 1,80 meter

En frittstående vegg må konstrueres slik at den tåler belastning fra begge sider. Både vindlaster og eventuelt sittebenk. Da er det viktig at den er godt forankret til et solid fundament.

Følg beskrivelsen for grunnarbeid (over), men grav dypere slik at fundamentet og første skift kommer under bakkenivå.

Grunnlag_001

Figur 1A

Fundament

Mål ut og støp et 20cm tykt armert platefundament som er ca 80cm bredt.  

Lag en forskaling når du støper fundamentet for da er det lettere å få det i vater. Mål ut i forkant og plasser armeringsjern i betongfundamentet slik at det stikker ca. 40 cm opp og treffer hulromment til blokkene i enden av veggen og videre for ca. hver 120cm.  

Stable deretter blokkene i forbandt og mur med Heydi bomfast. 

Bruk en vinkelsliper for å dele blokkene i to (lage ender)

Forsterkning

Lag en rull av plast med god overlapp og før denne ned i hulrommet – helt ned til sålen. Stikk deretter fire armeringsjern Ø10 ned i de samme hulrommene (armeringen plasseres inne i plastrullen) og fyll deretter med betong (B25/M60). Plasten skal ligge som en beskyttelse mellom steinens innside og betongen.

Se skisse forsterkning

RettVegg_001

Figur rett vegg

Avsluting 

Monter til slutt toppsteinen som avslutter muren.   

La muren stå i minimun en uke før du påfører den belastning. Tilbehørsprodukter som hyller og benkeplater festes enkelt på muren med de tilhørende knektene.  

Helt til slutt anbefaler vi at man impregnerer muren med en impregnering som beskytter og bevarer fargen. Til Modul koks har vi en egen sort impregnering som vi anbefaler. 

Vi bruker informasjonskapsler til å analysere og forbedre våre tjenester.
Les mer her om hvordan vi bruker og beskytter informasjonen din.