Til toppen

Én bratt bakke - eller flere nivåer!

En klassisk norsk boligtomt ligger i skrånende terreng med høydeforskjell som tas opp i en u.etg. Det blir ofte en løsning der skråningene er bratte flater med gress eller bark, og lite anvendelige. 

Én bratt bakke - eller flere nivåer!

Gårdsplass og inngang mot gaten må gjerne skjermes med et plantebed langs adkomstvegen. Det er flott med en blanding av vintergrønne og bladfellende busker, samt blomstrende prydbusker. I stedet for små flater med gressplen rundt husveggene, gir faste flate en mer variert bruk for store og små. Arealer som benyttes til biloppstillingsplass/gangsoner egner seg for belegningsstein, mens flater for opphold bedre løses med heller kombinert med terrassebord. Her kan barn sprette ball, hoppe tau, leke med trehjulsykkel osv samtidig som spise-/sitteplassen er like i nærheten.

I norsk klima er det behov for overdekket uteplass, og det er ikke alltid like enkelt å tilpasse boligen. Bygg heller en separat paviljong/utestue der sitteplassen er klar til bruk hele sesongen. Skjerming mot innsyn/vind kan utføres helt eller delvis med glass eller treverk. Kombinasjon stein/mur for både sittebenk/arbeidsbenk, trapper og murer gir et helhetlig uttrykk. For å ta opp etasjeforskjellen til baksiden av boligen kan dette med fordel gjøres både i nivåforskjeller på oppholdsflatene ved inngangsnivået, og i trapper langs gavlveggen. 

@Novilla Arkitektur