Til toppen
Tilbake

Hvordan får du en praktisk og flott gårdsplass?

En gårdsplass skal dekke flere funksjoner, samtidig som den danner en viktig velkomst for de som bor i huset og de som kommer på besøk.

Hvordan får du en praktisk og flott gårdsplass?

Bildet: viser forslag til skjerming av avfallsbeholdere. Det skal være enkel tilgang til avfallsbeholderne, både for beboere og de som skal hente avfallet.

En gårdsplass skal være praktisk samtidig som den skal ønske deg og dine gjester velkommen. Det optimale er at adkomsten ligger mot nord/øst, mens uteoppholdsarealene er orientert mot syd/vest.

På en flat tomt er enklere å etablere soner for ulike formål, uten at verdifullt areal går tapt i skråninger o.l. En gårdsplass skal ivareta tilstrekkelig parkeringsareal, avfallsbeholdere skal få en egnet plass nær adkomstveg, og det er gunstig å etablere et fysisk skille mellom halvoffentlig adkomstside og mer privat hage. Dette kan gjerne løses ved en kombinasjon av mur/bed med forskjellige nyttevekster og espalier/pergola der klatreplanter kan danne en grønn vegg.

Et ordinært rettlinjet adkomstareal har fått en mykere form, ved å legge belegningssteinen og mur i buede linjer, noe som tas igjen i skjermingen av avfallsbeholderne. Beplantning langs husvegg gir en mykere avgrensning av gårdsplassen, og denne bør avgrenses med kantstein. Viktig å tenke beplantning som egner seg for skygge/halvskygge, samt at det er god klaring mellom panel og plantejord. Husk å myke opp med lav belysning som gir et lunt og tiltalende bilde på kveldstid!

Gårdsplass gråmix (1)

Gårdsplass rød og brunmix

Skrevet av Landskapsarkitekt: Novilla arkitektur // Lena Olstad

Vi bruker informasjonskapsler til å analysere og forbedre våre tjenester.
Les mer her om hvordan vi bruker og beskytter informasjonen din.