Til toppen
Tilbake

Planlegg gårdplassen

Gårdsplassen har en viktig funksjon og skal være praktisk i bruk, men hvorfor ikke la den bli til en liten glede i hverdagen?

Planlegg gårdsplassen

Gårdsplassen ønsker deg velkommen hver dag - når du går ut døren om morgenen og når du kommer hjem om ettermiddagen. Her har vi hjulpet deg med en liten oversikt over hva du bør tenke på når du planlegger gårdsplassen din.

Å KOMME I GANG

Det blir stadig vanligere å kjøpe tjenester av profesjonelle aktører, både til planlegging og utførelse. Bruk gjerne en profesjonell aktør hvis du vil føle trygghet for et godt resultat. Er du full av arbeidslyst og vet hvordan du vil ha det finnes det gode arbeidsbeskrivelser og filmer som kan hjelpe deg her på asak.no.

PLANLEGGING

Planlegging er viktig. Mye skal koordineres før arbeidet begynner, men resultatet blir desto flottere. Tenk gjennom hvilke behov du har i forhold til din gårdsplass.

Hvor mye kjørbart areal trenger du?  Trenger du plass til flere biler eller andre ting som bilhenger, sykkeloppstilling, avfallsbeholdere eller lignende? Kanskje du ønsker deg gangsone og inngangsparti?

Det er også lurt å vurdere hvilke høyder du må ta hensyn til, for eksempel garasje, trapper og innganger og hvordan du skal låse dekket. Har du behov for å utlikne nivåforskjeller, eller ønsker du å utvide området litt? I så fall kan du bruke en støttemur til dette og fylle etter. 

Ikke glem utelys. Bruk vår in-lite utebelysning til å skape stemning og til å markere innkjørsel, inngangsparti og trapper.

UNDERLAGET 

Underlaget er utrolig viktig for et godt og varig resultat. Har du for eksempel leiregrunn må du skifte ut noe av massen for å få et stabilt underlag. I Norge er det store variasjoner i grunnforholdene og med fire årstider, snø og kulde, kreves det et solid og drenerende underlag for å unngå telehiv og setningsskader.

DRENERING

Hvilken retning skal fallet gå? Er det behov for drenering? Vannet må vekk, derfor bør du tenke gjennom om du trenger en dreneringsrenne og hvor den eventuelt bør ligge.
Vi har, gjennom ACO Nordic, gode dreneringssystemer bestående av dreneringsrenner, sandfang, sluk (punktavløp) med mer.

Asak har også permeable dekker. Disse har skjulte avstandsknaster, slik at den drenerer overvann gjennom dekket. 

Essensen for permeable dekker med belegningsstein er at nedbør skal sive ned gjennom dekket, samtidig som man ivaretar dekkets styrke og bruksvennlighet. Flere norske kommuner stiller i dag krav til håndtering av overvann på tomten ifb. med byggesaker og her vil et permeabelt dekke være en del av løsningen. Det er viktig for funksjonen at man følger veilederen for oppbygning av et permeabelt dekke og benytter riktige typer masser, uten finstoffer. 

PRODUKTVALG

Det finnes mange produkter og farger å velge i. La smaken og stilen du ønsker avgjøre valget, men ta hensyn til bruksområdet.

Det første du må tenke på er hva slags bruk og belastning området du skal legge stein vil få. Ulike formater og tykkelser har ulike bruksområder. Blir det kun gangtrafikk eller skal det kjøres personbil på dekket? Trenger du kjøresterke produkter til gårdsplassen som tåler besøk av både søppelbil og brøytebil, må du ta hensyn til det.

Det finnes flere belastningsklasser og det er viktig å velge et produkt som tilfredsstiller kravet. Alle våre belegningssteiner er kjøresterke og beregnet for private gårdsplasser. Husk at belegningssteinsdekket er ikke komplett før det er fuget.

Når produktvalg er avklart er det tid for den morsomme delen av arbeidet, nemlig valg av belegningsstein.

FINN DINE FAVORITTER

Vi har stor variasjon av byggestiler og hustyper i landet og derfor har ASAK Miljøstein utviklet et bredt spekter av ulike typer belegningsstein med ulike formater, farger og overflater. Velg gjerne en kombinasjon, spesielt om du har stor gårdsplass. Det gjør plassen mer spennende og mindre monoton.

Det finnes ingen regel om hva slags belegningsstein passer hvor, men om du syns valget er vanskelig er det greit å følge noen enkle retningslinjer. 

Har du et stramt funkishus kan du ta en titt på Relieff-serien, og Arena eller vår Arena Dren, hvis du ønsker et permeabelt dekke til gårdsplassen din. Her får du et stramt uttrykk, og harmonerer godt med funkisstilen. Store og ulike formater passer godt og produktene i Relieff-serien gir mange muligheter.

Har du et hus i mer tradisjonell stil, med for eksempel tømmer, kan du vurdere vår Herregård-serie har et klassisk og rustikt uttrykk. Herregårdstein består av en serie produkter som til sammen gir mange muligheter til å utforme en spennende gårdsplass, samtidig som du ivaretar et helhetlig inntrykk.

Men som nevnt tidligere, her er det ingen fasit! Ta hensyn til omgivelser og byggestil, men velg det du liker best!

UTEBELYSNING

Ikke glem utelys. I Norge har vi en lang mørketid, hvor utelys vil skape stemning i hagen, sommer som vinter. Er det spesielle steder i hagen, hvor det er praktisk å ha litt ekstra lys eller elementer som fortjener ekstra oppmerksomhet?

Bruk innfelte lamper i mur, belegningsstein eller heller for å markere innkjørsel og gangsti, eller som stemningslys. Sett noen spotter i blomsterbedet, eller lys opp annen beplantning og du vil få en fantastisk effekt.

Utebelysning fra in-lite har mange fordeler både når det gjelder strømforbruk, design, fleksibilitet og enkel montering. Ta stilling til hvor man ønsker å ha lys. En god og helhetlig plan er alltid viktig før man går i gang med å belyse uteplassen. Her kan du lese mer om hvordan du kan lage en god lysplan.

En gårdsplass FØR og ETTER

Inspirasjon_bildeiartikkel_singel_planleggga╠èrdsplassen_f├©retter1-min

Inspirasjon_bildeiartikkel_singel_planleggga╠èrdsplassen_f├©retter2-min

Inspirasjon_bildeiartikkel_singel_planleggga╠èrdsplassen_f├©retter3-min

Inspirasjon_bildeiartikkel_singel_planleggga╠èrdsplassen_f├©retter4-min

NÅR DU ER KLAR TIL Å REALISERE DRØMMEN:

Når planen er klar, er det bare å sette i gang. Skal du gjøre jobben selv tar du kontakt med en av våre forhandlere. Trenger du hjelp til å realisere drømmen tar du kontakt med en anleggsgartner eller maskinentreprenør. 

LYKKE TIL! 

Vi bruker informasjonskapsler til å analysere og forbedre våre tjenester.
Les mer her om hvordan vi bruker og beskytter informasjonen din.