Til toppen

Slik velger du belegningsstein og heller

Med riktige steiner, heller og lys får du din uteplass til å fremstå innbydende og velstelt.

Slik velger du belegningsstein og heller

Det første du må tenke på er hva slags bruk og belastning området du skal steinlegge vil få. Ulike formater og tykkelser har ulike bruksområder. Blir det kun gangtrafikk eller skal det kjøres bil på dekket, for eksempel personbiltrafikk eller tyngre kjøretøy? Det finnes flere belastningsklasser og det er viktig å velge et produkt som tilfredsstiller kravet.

Når dette er avklart er det tid for den morsomme delen av arbeidet, nemlig valg av belegningsstein og heller.

Variasjon av byggestiler

Vi har stor variasjon av byggestiler og hustyper i landet og derfor har ASAK Miljøstein utviklet et bredt spekter av ulike typer belegningsstein og heller. Det finnes ingen regel om hva slags belegningsstein og helle som passer hvor, men om du syns valget er vanskelig er det greit å følge noen enkle retningslinjer. 

_DSC0481_web

_DSC0192

- om du har et stramt funkishus kan du se en titt på Relieffserien eller Parkstein, som begge har et stramt uttrukk som harmonerer godt med funkistilen. Store og ulike formater passer godt og produktene i Relieffserien gir mange muligheter. Nye moderne terrasseheller, som for eksempel Helle Kritt og Rå er et godt alternativ for alle typer terrasser. Lav vekt gjør at de med fordel også kan brukes på takterrasser og, i motsetning til treverk, krever minimalt med vedlikehold. - om du har et hus i tradisjonell gammel stil, i tømmer eller eksempelvis i sveitserstil, kan du vurdere vår Herregårdsserie eller Akershusstein som begge har et rustikt uttrykk. Av heller er Herregård Helle, Helle Lava, Vulkan og Polar velegnet. 

Men som nevnt tidligere, her er det ingen fasit! Ta hensyn til omgivelser og byggestil, men velg det du liker best!

Utebelysning

En god og helhetlig plan er alltid vitkig før man går i gang med å belyse uteplassen. De fleste installerere utelys samtidig med oppdragering av hage og gårdsplass. Da må man ta stilling til hvor man ønsker å ha lys, om det er spesielle steder i hagen, hvor det er praktisk å ha litt ekstra lys osv.

I Norge har vi en lang mørketid og utelys skaper stemning i hagen sommer som vinter. Montér noen lamper i muren eller i dekket og sett noen spots i blomsterbedet, og du får en fantastisk effekt. ASAK Miljøstein er leverandør av utelys fra in-lite. Et "gjør det selv"-produkt på 12V med lang levetid og svært enkel montering. 
- Høy kvalitet og god design er viktig for det endelige resultatet. 

_DSC0444

_DSC1023

_DSC0467

PLANLEGGING 

En god plan er vitkig for et godt resultat. Gjerne en totalplan for hele uterommet.

Når det gjelder legging av belegningsstein er dette viktig spørsmål du må ta med i din planlegging. Mål opp arealet og finn ut hvor du skal begynne.
- Hvordan er underlaget?
- Hvilke høyder må du ta hensyn til (garasje, trapper, innganger osv.)? 
-  Hvilken retning skal fallet gå?
- Hvordan skal du låse dekket?
- Er det behov for drenering?
- Hvor mye tåler belegningssteinen?

Mye skal koordineres før arbeidet begynner, men resultatet blir flottere.

PRODUKTVALG

Det finnes mange produkter og farger å velge i. La smaken og stilen du ønsker avgjøre valget, men ta hensyn til bruksområdet. Trenger du kjøresterke produkter til gårdsplassen, som tåler besøk av både søppelbil og brøytebil, må du ta hensyn til dette.

Belegningsstein
Alle våre belegningssteiner er kjøresterke beregnet for private gårdsplasser. Herregård Helle og Herregård 5cm er også godt egnet til å lage hageganger.

Heller 
De nye moderne hellene våre er velgenet både på sitteplassen i hagen og på takterrassen. De er ikke kjøresterke. 

Mur
Mur har en viktig funksjon i Norge. Vi har et kupert terreng og med en støttemur kan du utjevne nivåer slik at du får utnyttet tomten bedre. Våre støttemur er enkel å montere og produsert for å tåle det tøffe norske klimaet. Mindre hagemurer er svært dekorative og du kan lage blomsterbed, sittebenk og mye mer ved bruk av produkter som Herregård Mur.

Utelys
-blir mer og mer populært. Det skaper stemning i hagen og gir deg mulighet til å nyte sommerkveldene lenger. Utebelysning fra in-lite har mange fordeler både når det gjelder strømbruk, design og enkel montering.

Les også om planlegging av hagen