Til toppen
Tilbake

Frodig, økologisk murbed.

En vakker, kvitrende og summende hage til glede for deg selv og omgivelsene dine kan du skape ved å plante dine blomstrende favoritter.

Frodig, økologisk murbed.

De siste årene har vi lært oss å sette pris på de nære tingene. Mye tid blir tilbragt i egne hager, hvor blomster og selvdyrking gir kortreist hverdagsglede. Vi har snakket med vår samarbeidspartner FAGUS, som jobber for å fremme gode, grønne løsninger. FAGUS er et samarbeidsorgan som ønsker å generere ny kunnskap til aktører innenfor uterom og utemiljø. De har et rådgivningsapparat av fagfolk, og vi har vært så heldige og hentet noen tips.

Lag bed. Velg riktige blomster.

Naturlige leveområder bygges ned, og den menneskeskapte naturen får mer plass. Du kan gjøre en forskjell for det biologiske mangfoldet med enkle grep, enten du har plantekasser, krukker, bed eller en stor hage å beplante. For å invitere bier og insekter inn, bør du ha noe som blomstrer om våren, sommeren og høsten. Da finner insektene mat fra tidlig vår til sen høst.

Her er noen eksempler til de ulike årstidene:
Vår: Julerose, krokus og vårlyng.
Sommer: Blomkarse, vortemelk og lavendel.
Høst: oregano, solhatt og høstlyng.

Herregårdserien er svært fleksibel, og du kan lage akkurat det blomsterbedet du ønsker deg. Det blir både dekorativt, frodig og bievennlig. Her finner du flere tegninger på bed i Herregård.

La humla suse.

Ulike arter har ulike preferanser. Om du planter noe som blomstrer til enhver tid fra vår til høst, vil du tilby mat til forskjellige insekter gjennom sesongen. Dersom alle planter sine favoritter, vil det til sammen gi et variert tilbud. 

Ønsker du farger er for eksempel blomkarse, ringblomster og roser fantastisk flotte, og kan også spises.

Modul mur er en stram og stilren mur som passer svært godt til å lage blomsterbed. Det et også mulig å bruke Modul mur, slik at du kan få levegg og blomsterbed i ett og samme byggverk. Her er det bare å være kreativ.

Kortreist og økologisk. Dyrk hjemme.

Urter og grønnsaker kan dyrkes på liten plass, men de krever gode lysforhold og jevn vanning. Lag deg et lite bed - fyll på med jord og begynn med noe enkelt, hva med egendyrkede reddiker og urter? 

Her er noen forslag til spiselige vekster som bør prøves:
Flerårige: Gressløk, rabarbra
Ettårige: Grønnkål, gulrot, salat, persille, erter, reddik, spinat og mangold.

Herdighet, og solforhold er viktig å ta hensyn til når du skal plante. Noen vekster tåler uttørking bedre enn andre. Er du lite hjemme eller ønsker lettstelte krukker og bed kan du teste ut Heuchera, de holder seg godt hele året, og krever lite. Blomstene er unnselige og har ikke stor prydverdi, det er bladene som utgjør prydverdien.

Forslag til stauder som tiltrekker humler, bier og insekter, - disse vil være avhengige av sol minst halve dagen for å få tilstrekkelig blomstring:
Actea simplex div. kultivarer
Allium flere arter
Aster flere arter
Calamintha nepeta
Echinacea purpurea
Eupatorium fistulosum 'Atropurpureum'
Geranium arter
Helenium flere kultivarer
Hemerocallis div arter og kultivarer
Monarda didyma flere kultivarer
Nepeta fassenii kultivarer og Nepeta racemosa arter
Primula florindae
Salvia nemorosa-kultivarer, Salvia officinalis
Trifolium
Veronica flere arter

Tips til bruk av jord:

Bruk torvfri jord i hagen din, kanskje du har plass til å lage din egen kompost? Bruk naturgjødsel for å få næring inn i jorda, det finnes flere gode norske produkter som gir næring gjennom sesongen. Bruk regnvann til vanning. Lag din egen grønngjødsel av plantemateriale. Ikke bruk kjemiske midler til bekjemping av ugras og skadedyr.
Kjøp norske planter.

Her finner du alt av murprodukter som du kan bruke til å lage frodige, økologiske murbed hjemme hos deg.

hage
kantstein
humle
stol
murbed
blomster
Vi bruker informasjonskapsler til å analysere og forbedre våre tjenester.
Les mer her om hvordan vi bruker og beskytter informasjonen din.