Til toppen
Tilbake

Hvordan dele opp hagen mest effektivt?

Rekkehushager er ofte rektangulære og har innsyn fra naboer - men arealet kan gjøres lunt, skjermet og funksjonelt. 

Levegg skjermer - og gjør det lunt

Hager i rekkehus som ligger i hellende terreng blir ofte dominert av en skråning som tar unødvendig mye av arealet. Det er viktig å tenke funksjonelle nivåforskjeller og inndeling i soner for ulike formål. Nivåforskjellene kan tas opp i mur med tilhørende beplantning, eller den kan gjerne inngå i for eksempel en sittebenk til bålplassen/sitteplassen, en arbeidsbenk med innebygget grill, trapper eller plantebed for nyttevekster. Dersom høydeforskjellen er stor, benytt flere murer med flatere partier i mellom.

Disse hagene er ofte rektangulære med innsyn fra naboene. Her er det gunstig å legge opp til god skjerming i faste materialer (tre/stein) i stedet for grønne hekker. Vår MODUL er godt egnet for både benker, plantekasser og levegg, og viderefører stramheten til for eksempel funkisboliger. Det er plassbesparende, fungerer like godt sommer som vinter og gir god skjerming.

Modul

Bruk gjerne pergola eller solseil for å etablere følelsen av tak, noe som også vil fungere som solskjerming.

Av praktiske hensyn anbefales det å plassere både spiseplass og sofagruppe nær utgangen fra boligen. Det gir kort avstand for frakting av mat, samtidig som husveggen gir en god vegg å sitte inntil.

Punktbelysning og grønne vekster myker opp, og det anbefales å bruke heller og treverk fremfor belegningsstein i de private oppholdssonene. 

Tips! Planlegg ditt uterom med Novilla Arkitektur.

Vi bruker informasjonskapsler til å analysere og forbedre våre tjenester.
Les mer her om hvordan vi bruker og beskytter informasjonen din.