Til toppen

5 trinn til riktig lys

Har du planer om å anskaffe hagelamper? Da anbefaler vi å lage en lysplan for belysningen i hagen først. Da vet du sikkert at sluttresultatet svarer til forventingene. Å lage en hagelysplan er lettere enn man skulle tro. Ved hjelp av våre 5 trinn blir det enkelt å velge riktige utelamper.

5 trinn til riktig lys
 

UTFORMING
Hagedesignen er det beste utgangspunktet for en lysplan. Har du ikke en design? Da lønner det seg å tegne hagen i målestokk for å få en god oversikt. Angi tydlig hvor de ulike elementene i hagen din befinner seg, for eksempel terrassen, gressplenen, blomsterkassene, dammen, trærne og spisebordet. 

2

BESTEM HVA DU ØNSKER Å BELYSE
Når du lager en lysplan må du vurdere hvilken elementer i hagen du vil fremheve om kvelden. Det er praktisk å belyse for eksempel gangstien til døren eller terrassen. Ved hjelp av planter kan du skape vakre skygger på levegger eller vegger. Tenk også på fine kroker eller spesielle former som kommer bedre til sin rett med belysning.  

3.trinn

FINN UT HVA SLAGS LYS DU TRENGER
Deretter bestemmer du for hvert element hvilken funksjon det har og hva slags lys som passer best. Terrassen kan du for eksempel ønske å belyse stemningsfullt, mens du trenger lys med høy intensitet for å fremheve et tre. Vi skiller mellom fire typer lys. Direkte lys, indirekte lys, diffust lys og effektbelysning.

DIREKTE LYS
Lyskilden lyser direkte mot overflaten som skal belyses, f.eks. en levegg, oppkjørsel eller gavl. Lamper med direkte lys viser detaljer og gir veldefinerte skygger. 
INDIREKTE LYS
Lyset reflekteres fra en overflate f.eks. en vegg. Lamper med indirekte lys gir romvirkning og sørger for hygge. 
DIFFUST LYS
Et spredt, stemnigsfullt lys. Lamper med diffus lys gir jevn spredning av lyset og myke skygger. 
EFFEKTBELYSNING
En samlet lysstråle med høy intensitet. Lamper som gir effektbelysning er egnet til belysning av trær og gjenstander.  

4

BESTEM TYPE LAMPE
For hvert element fastslår du hvilken type lampe du vil bruke. Det er et stort utvalg. Med bakkespotter er det f.eks. enkelt å belyse noe fra bakken. Vil du gi et kantbed stemningsfull belysning eller belyse en oppkjørsel, er f.eks en frittstående lampe egnet. Belysning av en vegg eller levegg kan gjøres med forskjellige typer vegglamper. Rett lyset nedover eller velg en mer arkitektonisk atmosfære med en "up and down" lampe. Spotter er multifunksjonelle. Det er enkelt å rette dem og de kan settes i et kantbed eller monteres til f.eks en pergola eller et tak. 

5

VELG LAMPENE
På grunnlag av de forrige trinnene er det enkelt å velge de riktige lampene til lysplanen din. For hver lampe i vårt sortiment kan du se hva slags lys den gir og hvilke anvendelser den egner seg til. Du kan eventuelt også se de tekniske opplysningene om lampen, slik som lysrekkevidden og lysvinkelen. Lampens utseende er selvsagt også viktig. Liker du runde eller firkantede former? Og hvilken materialer og farger tiltaler deg? Det finnes lamper i rustfritt stål eller i aluminium med finish i mørkgrått, varm sølvfarge, hvitt eller Corten. For å gjøre det enkelt å velge finnes det produktserier med forskjellige typer lamper i samme design.  

factsheet_in-lite_NO_12-V-IN-LITE-SYSTEMET_web