Til toppen

Verti-Block: i Prestmovegen på Jevnaker

Med et lett dytt på steinen som henger i luften, hjelper han enda en del av muren på plass i skråningen i Prestmovegen på Jevnaker. Her er det bratt og stort press fra jordmassene ovenfra. 

Verti-Block: i Prestmovegen på Jevnaker

- "Her skal vi være forberedt på alt, også klimaendringer med styrtregn og store vannmasser på kort tid", forklarer anleggsgartner Terje Kristiansen i selskapet Torstein Solvang AS. Han er selskapets spesialist på trapper og mur.

Tåler ekstreme trykk
Den ferdige muren skal bli 75 meter lang og to meter høy. Blokkene er hule og fylles med stein. På den måten blir muren ekstra tung og stabil, og i tillegg selvdrenerende. Den skrå toppsteinen kan fylles med jord, slik at man for eksempel kan anlegge en gressplen helt ut i kanten av muren. 

I bakkant av muren fylles skråningen opp med drenerende masser av pukk og kult. Rett under blokkene legger man et lag med grus. 

- "Verti-Block passer veldig godt der vanlige hagemurer må gi tapt. I denne skråningen trengte vi en tung og solid mur. Samtidig er elementene lette å håndtere og plassere når vi har en gravemaskin med stropper og ankere som festes i steinen", sier Kristiansen.

Han er også fornøyd med fravær av svinn.

-"Her er det ingen prøving og feiling, og sortering av stein, som medfører mye rester. Her kan alle blokkene brukes, fordi de er skreddersydd til hverandre. Så man sparer mye tid", sier han.

Faktaboks:
Verti-Block leveres med ti ulike fronter, flere typer lengder og hjørner. Den fåes i høyder på 61 cm og 30,5 cm. Blokkene produseres kortreist og lokalt ved tre av Asak Miljøsteins fabrikker i Norge. Fordi blokkene er hule, sparer man transportkostnader i forhold til vanlig stein. En spesiell løfteklype gjør at stablearbeidet kan utføres av en person. Systemet er opprinnelig amerikansk og benyttes over store deler av verden.

Verti-Block
Verti-Block 2
Verti-Block 3
Verti-Block 4
Verti-Block 5
Verti-Block 6
Verti-Block 7
Verti-block 8
Verti-Block 9
Vi bruker informasjonskapsler til å analysere og forbedre våre tjenester.
Les mer her om hvordan vi bruker og beskytter informasjonen din.