Til toppen
Tilbake

Fra ord til handling i Aust-Agder

Arendalsuka er i gang. Men mens de andre prater, setter Aust-Agder fylkeskommune tiltakene ut i livet:

Ferdig snakka i Aust-Agder

Aust-Agder fylke er første offentlige utbygger i Norge som satser på NOx-reduserende belegningsstein. Sam Eyde videregående skole i Arendal ferdigstiller nå et 4500 kvadratmeter stort uteområde som aktivt bidrar til å fjerne forurensende NOx-partikler fra lufta utenfor skolen

- Aust-Agder har vært opptatt av å være offensive overfor klima- og miljøtiltak i mange år. Derfor er det også veldig spennende å få være en pilot i Norge for denne typen belegningsstein som kan være et positivt bidrag for klima- og helseeffekter. Dette prosjektet håper vi kan være inspirerende for andre byggeprosjekter også, sier fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap). 

Støtte fra Bellona
Senioraktivist Olaf Brastad i Bellona mener det er viktig å se mulighetene som byr seg innenfor bruk av ny teknologi.

– Det beste er selvfølgelig å slutte helt å slippe ut NOx. Men det gjelder å være en del av løsningen, og se på flere muligheter og flere tiltak samtidig, sier han.

Reduserer lokal forurensning
For mens elever og lærere har vært på ferie, har Oveland Utemiljø fra Froland lagt et nytt uteområde foran det nye driftsbygget som skal være verksted for blant annet større anleggsmaskiner. Betonghellene er behandlet med ClearNOx fra Asak Miljøstein som spalter farlig NOx til ufarlig salt i møte med UV-stråler. På samme måte som naturen selv, bare mye raskere. 

- Skolen driver utdanning av anleggsmaskin-førere, anleggsmaskin-mekanikere og yrkessjåfører. Her er det kjøring av biler og anleggsmaskiner inn og ut. Vi anbefalte derfor dette dekket fordi vi vet at fylket er opptatt av miljø, sier prosjektleder Tor Bjørn Oveland i Oveland Utemiljø AS.  

brastad bellona

Senioraktivist Olaf Brastad i Bellona mener det er viktig å kunne benytte ny teknologi, og se på flere tiltak samtidig.(Foto: Tore Berntsen).

Flere miljøtiltak

På grunn av skolens store innslag av anleggsmaskiner har fylket også brukt ressurser for å finne bedre miljøløsninger på disse. Et tiltak er bruk av biodiesel. Et annet tiltak er innkjøp av mer klimavennlige kjøretøy til opplæringsformål. 

- Ungdommene blir mer bevisste når de ser at vi som skoleeiere tar tak og velger miljøløsninger, som å endre bilparken og velge NOx-reduserende belegningsstein. De ungdommene vi utdanner ved Sam Eyde vil dermed selv få et bedre miljøfokus, som de tar med seg ut i arbeidslivet, sier fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap).

Bildetekst: Mens politikerne snakker om framtidens miljøtiltak under Arendalsuka, ferdigstiller anleggstekniker Stig Morgan Lundehaug i Oveland Utemiljø AS et tiltak i praksis. Han legger NOx-reduserende belegningsstein ved Sam Eyde videregående skole. (Foto: Tor Bjørn Oveland).

Vi bruker informasjonskapsler til å analysere og forbedre våre tjenester.
Les mer her om hvordan vi bruker og beskytter informasjonen din.