Til toppen
Tilbake

Hagetrender 2018

Endelig er vi i april og det blir varmere og varmere. Vi har tatt en prat med landskapsarkitekten Thea Nesdal i Enklere hage og dette er hva hun har å si om årets hagetrender.

Hagetrender 2018

Vi vil spise ute! 
Å spise ute er noe mange ser frem til når temperaturen kryper oppover. Nå ser vi oftere at egne områder settes av til utendørs måltider med storfamilien. Her benyttes komfortable møbler, stemningsfull belysning og gjennomtenkte løsninger. Pergola, ofte med tett tak som beskytter mot regn, er fortsatt veldig populært! 

Svært mange ønsker også et utendørs ildsted, og her finnes mange valgmuligheter. Kombinert med behagelige møbler, tepper og puter er dette en sikker vinner for å forlenge hagesesongen i begge retninger! 

Utekjøkken står også høyt oppe på ønskelisten til mange hageeiere, og løsningene blir bedre og bedre. Fra en enkel grill er man nå gått over til langt mer avanserte løsninger med for eksempel pizzaovn. 

Bildegalleri

Multifunksjonelle løsninger
Det er stort fokus på små hager og gode løsninger. Multifunksjonelle løsninger gjør at områder utnyttes bedre slik at man kan få mer ut av et begrenset areal. For eksempel kan man bruke trapper som sittebenk ved å legge ned puter, den oppmurte bålplassen kan også fungere som bord, og terrassen kan brukes som kant rundt blomsterbedet. 

Belysning
Hageeiere har virkelig fått øynene opp for belysning! Dette er en fantastisk måte å skape stemningsfulle miljø og forlenge hagesesongen. I Norge er det først og fremst høst og vinter at man har glede av belysningen, så det er ekstra viktig å tenke på at man gjerne kan se den innefra. Lys opp trekroner, og gled deg over hagen også om vinteren! 

mini-scope-anabellen

Mindfullness
Fenomenet mindfullness har vært mye omtalt de siste årene. Nå ser man at dette også forplanter seg til hagen. Mindfullness har økende betydning for hvordan man designer og bruker hagen, og man integrerer i større grad elementer som stimulerer sansene for å skape et avslappende miljø. Dette gjelder både valg av farger, duftende planter og bruk av vann i hagen.

_DSC0810_retusj_web

_DSC0813_web

Økologiske hager
Bestanden av flere insektarter av går nedover, og vi er vi blitt mer bevisste på at vi som hageeiere kan være med på å snu trenden. Det er fokus på å velge insektsvennlige arter, og mange vil heller ha blomstrende stauder og busker enn store plenområder. Flere og flere hageeiere vil også produsere sin egen mat. Drivhus, gjerne kombinert med hagestue, er på manges ønskeliste, og de tradisjonelle sommerblomstene byttes i større grad ut med spiselige vekster.

B17R1005

Farger
Duse farger er fortsatt populært, men man ser en økende tendens til bruk av sterkere farger både når det gjelder planter og hagemøbler. For hagemøbler er fortsatt gråtoner dominerende, men man kombinerer gjerne med designmøbler i sterkere farger for å gi et friskt pust til hagen! Hvite murer har lenge vært et fremtredende innslag i moderne hager. Nå ser man en vridning mot det mer naturlige. Fargene skal fortsatt være lyse, men man ser at det i økende grad brukes en varmere fargepalett. 

Vi bruker informasjonskapsler til å analysere og forbedre våre tjenester.
Les mer her om hvordan vi bruker og beskytter informasjonen din.