Til toppen
Tilbake

Heller som spiser NOx

Asak Miljøstein lanserte denne uken en ny teknologi som kan bidra til å fjerne NOx i norske byer. 

Heller som spiser NOx

Må se mulighetene: Seniorrådgiver Olaf Brastad fra Bellona la i sitt innlegg vekt på viktigheten av å se mulighetene.
– Det gjelder å være en del av løsningen, og ikke bare satse alt på ett tiltak, sa han. Foto: Tore Berntsen.

Teknologien ble presentert i Oslo og Bergen, for politikere, fagfolk og forskere. Lanseringen var i samarbeid med OREEC (Oslo Renewable Energy and Environment Cluster) og Bellona. 

- Denne vinteren har norske byer igjen måttet tåle høye nivåer av NOx som gjør folk syke. Vi håper at vår teknologi kan bli et viktig bidrag til å redusere de farlige NOx-nivåene, sa adm. dir. Jørn-André Hammer i sin innledning under ByggExpo i Bergen torsdag.

HVA ER NOx NOx er en giftig gass som dannes ved forbrenning av fossilt brensel (kjøretøy, skip, vedfyring m.m.) Effekten av langvarig eksponering for NOx er undersøkt i befolkningsstudier og viser helseproblemer som luftveissykdommer og kreft – som igjen medfører store helsekostnader for samfunnet
   

Naturlig metode
Asak Miljøstein og danske Photocat har utviklet belegningsstein (gangbaneheller) med NOx-reduserende egenskaper, som kan brukes på fortau, torg, parkeringsplasser m.m. Teknologien er en videreutvikling av naturens egen metode, fotokatalyse, som bryter ned farlig NOx ved hjelp av UV-stråler, men hvor prosessen går mye raskere. Forsøk på Kastrup flyplass i Danmark har vist en reduksjon av NOx på opptil 24 prosent.
- Fotokatalytiske metoder har tidligere vært i bruk i ulike produkter. Den nye danske teknologien som nå er utviklet gir helt andre resultater enn tidligere, forklarer Hammer.

Ønsker referanseprosjekt
I følge WHO står veitrafikken for 22 prosent av NOx-utslippet her i landet, og det dør 3000 mennesker hvert år i Norge som følge av luftforurensning, hvor NOx er den mest helseskadelige.

- Vårt mål er nå å få presentert teknologien for norske fagfolk og beslutningstakere, og få i stand et eller flere referanseområder for den NOx-spisende steinen i Oslo, Bergen og Trondheim, sa Hammer. 

Busslommer

OVER: Fortau og torg: Gangbaneheller med NOx-reduserende egenskaper kan bli en del av løsningen i byområder med høye NOx-nivåer.

UNDER:Bilder fra frokostmøtet i Oslo 7. mars 2017

jørn andre 2

Jørn-Andre Hammer, adm. dir. Asak Miljøstein

Foto: Tore Berntsen.

besøk av nilu 2

Besøk av NILU

Foto: Tore Berntsen.

rene 1

René Kierstein, Stein & Veg

Foto: Tore Berntsen.

marianne oreec

Marianne Rist-Larsen Reime fra OREEC

Foto: Tore Berntsen.

nox_web (8 of 57)

Foto: Tore Berntsen.

nox_web (52 of 57)

Stein Wikholm, Anleggsgartnermester Wikholm AS

Foto: Tore Berntsen.

nox_web (25 of 57)

Foto: Tore Berntsen.
   
   

_______

Se presentasjonene her:

OREEC

René Kierstein

Stein Wikholm 

Vi bruker informasjonskapsler til å analysere og forbedre våre tjenester.
Les mer her om hvordan vi bruker og beskytter informasjonen din.