Til hovedinnhold
Tilbake til Gårdsplass

Én bratt bakke - eller flere nivåer

En klassisk norsk boligtomt ligger i skrånende terreng - dette kan utnyttes med flere nivåer til ulike, praktiske formål.

En klassisk norsk boligtomt ligger i skrånende terreng med høydeforskjell som tas opp i en underetasje. Det blir ofte en løsning der skråningene er bratte flater med gress eller bark, og lite anvendelige. 

Gårdsplass og inngang mot gaten må gjerne skjermes med et plantebed langs adkomstvegen. Det er flott med en blanding av vintergrønne og bladfellende busker, samt blomstrende prydbusker. I stedet for små flater med gressplen rundt husveggene, gir faste flate en mer variert bruk for store og små. Arealer som benyttes til biloppstillingsplass/gangsoner egner seg for belegningsstein, mens flater for opphold bedre løses med heller kombinert med terrassebord. Her kan barn sprette ball, hoppe tau, leke med trehjulsykkel osv samtidig som spise-/sitteplassen er like i nærheten.

I norsk klima er det behov for overdekket uteplass, og det er ikke alltid like enkelt å tilpasse boligen. Bygg heller en separat paviljong/utestue der sitteplassen er klar til bruk hele sesongen. Skjerming mot innsyn/vind kan utføres helt eller delvis med glass eller treverk. Kombinasjon stein/mur for både sittebenk/arbeidsbenk, trapper og murer gir et helhetlig uttrykk. For å ta opp etasjeforskjellen til baksiden av boligen kan dette med fordel gjøres både i nivåforskjeller på oppholdsflatene ved inngangsnivået, og i trapper langs gavlveggen. 

Fra jordhaug til hageidyll