Til hovedinnhold
Tilbake til Uterommet

Fra jordhaug til hageidyll

Silje og Tommy kjøpte seg tomt og bygde hus til den voksende familien, til slutt gjensto det å få på plass drømmehagen som alle i familien skulle få glede av.

Det var som å begynne med blanke ark, da de hadde flyttet inn i sitt nye hus, og skulle ta fatt på uterommet. Uteplassen var fordelt på to nivåer, som gjorde utformingen utfordrende. De ønsket å utnytte plassen og bruke det de hadde til rådighet best mulig. De visste ikke helt hvor de skulle starte, og ble derfor enige om at det kunne være nyttig med profesjonell hjelp.

Det er ikke like enkelt å se for seg en funksjonell og koselig hage, når utgangspunktet ditt er en jordhaug.

Silje

Jordhaug

De valgte å få hjelp av landskapsarkitekter fra firmaet Late Hager, som kom hjem til dem på befaring. Ønsket var en hage som rommet ulike soner, hvor ungene kunne leke, samtidig som det skulle være et samlingssted der de kunne sitte og spise utendørs. 

Vi hadde en lang ønskeliste, men først og fremst ønsket vi oss en hage det var godt å være i. Vi ønsket å utnytte solen mest mulig, og vi ville myke opp uttrykket. Vi ønsket ikke en tradisjonell, firkantet hage, men et uterom hvor ulike soner ville gi et lunt og fint uttrykk. I tillegg ønsket vi en mest mulig vedlikeholdsfri hage

Silje

For å skape nivåforskjeller i hagen og samtidig utnytte arealet maksimalt, ble det satt opp Vertica støttemur. Dermed ble det lagt til rette for blomsterbed, plen hvor barna kunne leke, og egen plass til spisegruppe og avslapning. Her ble det lagt Herregård belegningsstein, sammen med terrassebord for å markere de ulike sonene. Dette er også materialer som krever lite vedlikehold, akkurat slik familien ønsket. For å myke opp uttrykket rundt plenen ble det også lagt Herregård belegningsstein i buer for å skille mot blomsterbed og sjøsingel.

Hjelpen vi fikk fra Late Hager var utrolig nyttig. De planlegger uterommet på bakgrunn av sol- og vindforhold, de vet hvilke planter som fungerer hvor, kjenner til gode materialvalg og kombinasjonen av disse og ser gode løsninger for utnyttelse av plassen vi hadde til rådighet.

Silje

Etter at hagen var kommet på plass, har familien bygget seg en pergola med glasstak over sittegruppen. På den måten forlenger de utesesongen, og kan nyte lune kvelder utendørs.

Jordhaug

Vi fikk den allsidige hagen vi ønsket oss, det er plass til lek og moro for barna, og vi har gode muligheter for både avslapning og til å samle venner rundt et langbord. Og selv om det stadig er små prosjekter på gang, synes vi jo det har blitt veldig fint.

Tommy

Familien på fire stortrives i hagen sin, og gleder seg til å forhåpentligvis kunne ta imot flere besøkende til årets utesesong.